Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2013 14:14 - Колониалните печалби за “естествените” монополи не секват
Автор: oldrambler Категория: Други   
Прочетен: 670 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.05.2013 14:35


Времето лети. Идва поредният видов ден- 1 юли и "естествените" монополи отново ни готвят да бръкнат още по-дълбоко в прокъсяния ни джоб.

Все нови и нови проблеми се трупат върху главите ни. Следизборната шумотевица отпрати в най-далечното кюше спомените за зимните бунтове, когато проблемът със сметките за електричество, вода, топлофикация изкара хората на улицата.

imageТой бе капката която преля търпението на огромна част от обеднелите българи, които плащат цената на отминалия преход и на вече натресения ни държавно-олигархичен капитализъм.
И още нещо- гарантираните ни “демократично” смешни заплати и трагична безработица, които не са ресурса с който домакинствата могат да покрият режийните си разноски.
Статистиката показва:
*Държавата произвежда ток на цена 4.8 ст. за киловат/час. Продава електроенергията на ЕРП-та за 7.2 ст. за киловат/час. Монополните ЕРП-та ни взимат/ в момента/ 17.32 ст. за киловат/час. Извод- монополната печалба е 10.12 ст. на всеки за киловат/час! Умножени по милионите употребени киловати... image *”Софийска вода” купува от държавата един кубик за 5 ст. Клиентите плащат на фирмата 1.76 лв. Извод- монополистът прибира в джоба си по 1.26 ст. от всеки продаден кубик. Умножени по милионите употребени кубици вода...
*Топлофикациите извършват ценообразуванто си по същите схеми. Освен това те използват остатъчна пара от ТЕЦ-ове, незаконни топлоизмервателни уреди и измислени данни и коефициенти, превърнали са се в и незаконни лихвари!
Изглежда баснословните печалби не задоволяват лакомията на “естествените” монополи.  За това са измислени допълнителните шмекерии, примерно като невъзвръщаеми разходи.
С хватки, като възлагане на консултантски услуги на свои дъщерни фирми, монополистите от години избягват да плащат данъци, такси и пр. вноски в държавния бюджет за стотици милиони лева и изнасят печалбите си.
Подобни схеми се използват масово от всички “приватизационни” български и чуждестранни спасители на българската икономика в енергетиката, строителството, рудодобива, търговията, леката промишленост...
А уж ДКЕВР, чиято издръжка е сериозен бюджетен разход и допълнително оскъпява режийните разноски, трябва да е гарант това да не става!
Ненаказано ширещата се от години очевадеща противозаконна спекула на алчните монополисти за още по-невиждани и нечувани печалби предизвика сегашният мощния гняв на пострадалите.
Но...все още нищо не се е променило. Въпреки протестите. Независимо, че герберското командване се самоотстрани.
Надяваме се, да е завинаги.
Но подготвяната монополна атака за презвизмане на последните остатъци от рагромената лична финансова руина на всеки един обикновен българин доказва, че алчността няма предел.

И дано не стане късно да се преодолеят бързо политическите игри, за да не излезе народът със тояги.

Радослав Михайлов
www.RadoslavMihaylov.dir.bg



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: oldrambler
Категория: Други
Прочетен: 28859
Постинги: 23
Коментари: 1
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930